Onderhoud
27 maart 2023
Essentiële onderhoudstips voor het soepel laten draaien van jouw WordPress-website

Een goed onderhouden WordPress-website is essentieel voor het behouden van een uitstekende gebruikerservaring en het verbeteren van jouw zoekmachine ranking. In dit artikel delen we enkele essentiële onderhoudstips die je helpen om jouw WordPress-website soepel te laten draaien en problemen te voorkomen.

Regelmatig updaten van WordPress, thema’s en plugins

Het is belangrijk om jouw WordPress-kern, thema’s en plugins regelmatig bij te werken. Updates bevatten vaak beveiligingspatches, bugfixes en nieuwe functies die jouw website veilig, snel en efficiënt houden. Zorg ervoor dat je altijd een back-up van jouw website maakt voordat je updates uitvoert, zodat je eventuele problemen gemakkelijk kunt herstellen.

Maak regelmatig back-ups

Een cruciale stap in het onderhoud van jouw WordPress-website is het regelmatig maken van back-ups. Dit beschermt je tegen gegevensverlies in geval van een servercrash, malware-aanval of menselijke fout. Maak gebruik van een betrouwbare back-up plugin zoals UpdraftPlus of BackupBuddy en bewaar jouw back-ups op een externe locatie, zoals Dropbox of Google Drive.

Optimaliseer de database

Een opgeblazen database kan jouw website vertragen en de laadtijd beïnvloeden. Door de database regelmatig op te schonen en te optimaliseren, kun je jouw website sneller maken. Gebruik een plugin zoals WP-Optimize of WP-Sweep om ongewenste gegevens zoals revisies, spamreacties en tijdelijke bestanden te verwijderen.

Controleer op dode links

Dode links, zoals 404-fouten en gebroken afbeeldingen, kunnen de gebruikerservaring en SEO negatief beïnvloeden. Gebruik een tool zoals Broken Link Checker of een online dienst zoals Google Search Console om regelmatig dode links op te sporen en te repareren.

Optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van jouw website, maar grote bestandsgroottes kunnen de laadtijd vertragen. Optimaliseer jouw afbeeldingen met behulp van compressie- en formaatoptimalisatie plugins zoals WP Smush of Imagify. Hierdoor zullen jouw afbeeldingen sneller laden zonder verlies van kwaliteit.

Beveilig jouw website

Het is belangrijk om jouw WordPress-website te beveiligen tegen hacks, malware en ongeautoriseerde toegang. Installeer een betrouwbare beveiligingsplugin zoals Wordfence of Sucuri Security, en zorg ervoor dat je sterke wachtwoorden gebruikt en regelmatig de gebruikersaccounts controleert.

Controleer en verbeter de laadtijd

De laadtijd van jouw website is een belangrijke factor voor de gebruikerservaring en SEO. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights, GTmetrix of Pingdom om de laadtijd te analyseren en verbeteringen

Geen zin, tijd of kennis om je met al deze punten bezig te houden? Sluit dan een onderhoudspakket af bij Katama en laat ons jouw website onderhouden. Neem direct contact op!